Välkommen till Melin Förvaltning
 

Miljöbladet! 
Här kan du läsa vårt nya Miljöblad direkt från hemsidan. För att komma till bladet, klicka på bilden nedan. 

Miljöbladet 1 


Sortera mera!
Här samlar vi information och tips kring källsortering. Vår ambition är att utöka sorteringsmöjligheterna i våra soprum - där plats finns. Tyvärr kan vi inte trolla med platsen så där det är fullt kan vi inte göra annat än att hänvisa till återvinningsstationerna som finns runt om i Ängelholm, bland annat vid ICA Maxi, Industrigatan och Nya Torg.

För dig som ännu inte kommit igång med sorteringen vill vi uppmuntra dig att börja i liten skala. Sortera ut matavfall i den bruna påsen, samt glas metall och tidningar. Sedan kan du utöka efter hand.

Här kommer lite tips om saker vi ofta får frågor om: 

KUVERT:
Alla kuvert, oavsett fönster eller ej, läggs i restavfall. Det är limmet som ställer till besvär om det läggs någon annanstans. 

VÄRMELJUS: 
Lossa vekhållaren från botten men lägg allt i metallkärlet ändå. Då kommer vekhållaren att sorteras ut som stål (med hjälp av en magnet) och koppen återvinns som aluminium.

KÖTT-TRÅG i FRIGOLIT: 
Sorteras som mjukplast.

MJUKPLAST ELLER METALL?
Tvekar du på om det är en mjukplastförpackning eller metallförpackning (till exempel en chipspåse med metall-glansig insida)? Testa att knyckla ihop förpackningen till en liten boll. Vecklar den ut sig igen är det en mjukplastförpackning. Vecklar den inte ut sig igen är det en metallförpackning. Jämför detta med aluminiumfolie på rulle: Om du knycklar ihop det så stannar det ihoptryckt - och sorteras alltså som metall.

LÄS PÅ FÖRPACKNINGEN!
Det står ofta tex: "Sorteras som pappersförpackning". Bra om man är tveksam!

TVEKAR DU?
En förpackning ska sorteras efter det viktmässigt dominerande materialet. Består den av mer plast än metall så är det alltså en plastförpackning.


sorteringsguide

TÄNK PÅ MILJÖN när du sköljer ur dina förpackningar. Använd sparsamt med kallvatten eller använd diskvattnet innan du släpper ut det. Låt torka och platta sedan till ordentligt.   


inredning


Många har trångt i köksskåpet. Här gäller det att vara klurig för att få plats med vettig sortering. Ett alternativ i ett vanligt standardskåp (80 cm brett) kan vara att försöka få plats med tre kärl i skåpet och ha ett utanför. Principen bygger på att själva finsorteringen görs nere i soprummet. Ibland får man testa sig fram hur man kan få in kärlen i skåpet, eftersom vattenlåset ofta tar plats. Testa att vända ett av kärlen på andra hållet, så brukar det gå.

 ett  Restavfall - i kärlet hamnar allt som INTE kan sorteras.
 tva Källsorteras - ett kärl för allt som ska källsorteras. Häll över i en påse innan du går ner till soprummet.
 tre Bruna påsen - för matrester, tepåsar, våta servetter med mera.
 fyra Tidningar och andra papper blir ofta skrymmande. Samla utanför skåpet.
 

Behöver du mer hjälp med sorteringen?

Om du har tillgång till Internet så har Sita en källsorteringsguide. Klicka här för att komma direkt dit!

Har du en smartphone? Sita har en gratis app som du kan ladda ner (både för Ihpone och Android). Sök på KÄLLSORTERA.